Als onderdeel van een tournee door Nederland bezocht Gunter Demnig op maandagmorgen 11 april de stad Groningen. Hij legde eerst twee stenen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat 8 voor Mathilde en Henri Frank, twee Joodse inwoners die op 20 maart 1943 in Sobibor werden vermoord. Om 10.00 uur plaatste hij in de Westersingel 41 twee stenen voor Cornelis Yno George Dijksterhuis en zijn vader Pieter Heertje Dijksterhuis, die allebei in het verzet zaten en op 11 en 12 oktober 1944 op verschillende plaatsen in Nederland gefusilleerd werden. De familie had hierbij een indrukwekkende plechtigheid georganiseerd.

Gunter Demnig plaats twee stenen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat 8
Gunter Demnig in de Synagoge in de Folkingestraat

Om 11 uur hield Gunter Demnig een voordracht in de Synagoge waar hij over zijn werk als kunstenaar vertelde. Hij werd onder andere welkom geheten door locoburgemeester Isabella Diks. De rode draad in zijn werk als kunstenaar was het in de openbare ruimte in tekst gedenken van oorlogsslachtoffers, eerst met verf op de straatstenen, uiteindelijk in de vorm van stolpersteine. Deze bijeenkomst werd bijzonder goed bezocht door meer dan 90 belangstellenden.

Om 12.30 was er een plechtigheid op het adres Oude Kijk in ’t Jatstraat 8 waarbij achterneef Rudy  Frank met zijn dochter maar ook (klein)kinderen van de voormalige hoofdbewoners van het huis, aanwezig waren. Rudy Frank hield daarbij een toespraak waar hij nog jeugdherinneringen aan zijn oom Henri Frank ophaalde.

van Hamelstraat 23a

Op 19 april 2022 zijn op het adres van Hamelstraat 23a te Groningen vier stolpersteine onthuld. Op genoemd adres verbleven Salomo Cohen en zijn vrouw Regina Polack. Hun inwonende zoon Herman Cohen was getrouwd met Ingeborg Frankenstein.  Zij werden alle vier vermoord in Auschwitz (Polen). De stenen zijn gelegd op verzoek van de achternicht van Ingeborg Frankenstein, Astrid Zajdband. Zij en haar partner waren naast enkele belangstellenden waaronder de huidige buurtbewoners aanwezig bij de onthulling om 16.30, dat op een mooie zonnige middag.

In de stad zijn op 2 mei op het voorplein van het voormalige joods verzorgingshuis Beth Zekenim in de Schoolholm 38 stolpersteine onthuld tijdens een indrukwekkende plechtigheid waarbij de namen van alle slachtoffers genoemd werden met een korte levensbeschrijving. De legging was een initiatief van de huidige eigenaar van het pand dhr. J. Woldring.

Ook de Rijksuniversiteit Groningen nam het initiatief om op 4 mei stolpersteine te leggen ter nagedachtenis aan 13 omgekomen medewerkers en studenten, waaronder Benjamin Pais in de Oude Kijk in het Jatstraat 69a.

In de maand mei zullen in de Meeuwderweg 131 nog drie stenen gelegd worden voor Philippus Blok en zijn vrouw Rebekke Dwinger, beiden vermoord op 19 november 1942 in Auschwitz, en hun zoon Philip Blok die is omgekomen rond 31 januari 1944 in de omgeving van Auschwitz.

Ook zal in de Mondriaanstraat 16 een steen gelegd worden voor Jan Pieter Lever, verzetsstrijder. Hij overleed aan de gevolgen van de ontberingen die hij in 1945 doorstaan had in het kamp Neuengamme.